Het koolstoffilter van de afzuigkap

Een afzuigkap kan over een koolstoffilter beschikken of over een permanent filter met als grote verschil dat de koolstoffilter afzuigkap op regelmatige basis vervangen zal moeten worden en een permanent filter dat gereinigd kan worden.In keukens waar geen plaats is en geen mogelijkheid bestaat om een afvoer naar buiten te maken kan gekozen worden voor een afzuigkap met koolstoffilter.

Afzuigkap met koolstoffilter
In keukens waar dus geen afvoer aanwezig is en ook geen afvoer naar buiten gemaakt kan worden is een afzuigkap met koolstoffilter een vervangende mogelijkheid van een afzuigkap die de lucht wel afvoert naar buiten. Door het ontbreken van een afvoer zal de lucht op een of andere wijze gezuiverd moeten worden omdat de lucht ook weer terug keert in dezelfde ruimte. Een afzuigkap met koolstoffilter heeft deze functie en kan dus de lucht zuiveren en terug de keuken in brengen. Dit systeem wordt ook wel recirculatie genoemd omdat de lucht als het ware blijft circuleren in de ruimte. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat een afzuigkap met een afvoer naar buiten nog beter kan functioneren omdat de kooklucht en dam in zijn geheel wordt afgevoerd naar buiten.

Eigenschappen van de afzuigkap met koolstoffilter
Om meer inzicht te geven in de eigenschappen die bij aankoop van een afzuigkap met koolstoffilter van belang kunnen zijn zullen hieronder een aantal van de kenmerken worden toegelicht.
• Een van de kenmerken van een afzuigkap met koolstoffilter is dat deze regelmatig vervangen moeten worden om een optimale werking te kunnen blijven garanderen. Hoe vaak een koolstoffilter vervangen moet worden is onder meer afhankelijk van hoe vaak de afzuigkap in gebruik wordt genomen. Bij aankoop van een dergelijke afzuigkap wordt een handleiding meegegeven waarin staat vermeld op welke basis een koolstoffilter moet worden vervangen, maar het is ook raadzaam om voor het kopen te informeren naar het verwisselen van de koolstoffilters.
• Ook bij een afzuigkap met koolstoffilter is er een verscheidenheid te ontdekken in vormgeving en design, zodat de afzuigkap afgestemd kan worden op de stijl en vormgeving van de keuken.
• Bij de aankoop van een afzuigkap met koolstoffilter is het ook belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van het fornuis of van de kookplaat. Het is namelijk belangrijk dat de grootte van de afzuigkap is afgestemd op de maten van het kookgedeelte, zodat de afzuigkap met koolstoffilter optimaal kan functioneren.