De afvoer van een afzuigkap

Bij het kopen van een afzuigkap zal er rekening moeten worden gehouden met de afvoer van de lucht die door de afzuigkap is opgevangen.

 Er zijn een aantal aspecten waarmee rekening gehouden kan worden bij de combinatie van afvoer en afzuigkap.

Afvoeren van luchtjes en dampen
In een keuken waar nog geen afvoer mogelijk is omdat daarvoor de opening ontbreekt, zal er eerst bekeken moeten worden waar de afvoer naar buiten toe geplaatst kan worden. Als er wel al een is, dan kan er voor het kopen van een afzuigkap een keuze gemaakt worden uit het ruime aanbod. De modellen zijn in een aantal categorieën te verdelen, waarbij verplaatsing van de afvoer noodzakelijk kan zijn. Als er bijvoorbeeld een nieuwe keuken wordt geplaatst met daarin een apart kookeiland, zal de afzuigkap boven het kookeiland komen te hangen. De afvoer ervan zal dan verplaatst of verlengd moeten worden. Ook als bij de herinrichting van de keuken de kookplaat of het fornuis ergens anders wordt geplaatst moet rekening worden gehouden met een wijziging van de plaats van de afvoer. Het komt dus vrij vaak voor dat er aanpassingen zullen moeten plaats vinden.

Eigenschappen van de afvoer van de afzuigkap
• Als duidelijk wordt op welke wijze de keuken ingericht gaat worden kan bepaald worden waar de afvoer van de afzuigkap moet komen en naar buiten toe kan leiden.
• Het gat van de afvoer kan worden afgetekend op de muur. Hou hierbij natuurlijk rekening met de diameter van de afvoer.
• Vervolgens kan er met een boor een gat door de muur heen worden geboord vanaf binnen naar buiten. Hierbij kan het midden van het getekende gat aangehouden worden.
• Daarna is het tijd om aan de buitenzijde van de muur hetzelfde gat af te tekenen dat op de binnenzijde van de muur is getekend. Vervolgens kan men met een kleine boor vanaf binnenuit kleine gaatjes boren in de cirkel, vlak naast elkaar. Met een groter boortje kunnen de gaten daarna steeds groter worden geboord.
• Het is natuurlijk ook mogelijk om een speciale boor te gebruiken die in een keer een cirkel door de muur heen kan boren, maar deze heeft niet iedereen tot zijn beschikking.