Afzuigkap en recirculatie

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen die elk een andere werking kunnen hebben maar wel met het overeenkomstige doel van het afvoeren van kooklucht en damp.

 Het afvoeren van de lucht kan op diverse manieren plaats vinden en is afhankelijk van het soort afzuigkap. Een van de mogelijkheden is recirculatie.

Recirculatie bij gebruik van de afzuigkap
Een afzuigkap kan een afvoer naar buiten hebben waardoor de kooklucht en damp wordt afgevoerd. Een andere optie is de motorloze uitvoering die wordt aangesloten op het al bestaande mechanische ventilatiesysteem in de woning. Recirculatie is niet te vergelijken met de werking van deze soorten. Bij recirculatie is er namelijk sprake van het afzuigen van de kooklucht om deze vervolgens weer gezuiverd in dezelfde ruimte terug te brengen. Een afzuigkap met recirculatie kan dan ook prima geschikt zijn in afgesloten ruimtes, waar geen mogelijkheid voor een afvoer naar buiten is en waar geen ventilatiesysteem is ingebouwd.

Kenmerken van recirculatie
• Een van de specifieke kenmerken met betrekking tot recirculatie is dat de vervuilde lucht weer gezuiverd dezelfde ruimte wordt ingebracht. Om de kooklucht te kunnen reinigen wordt er een soort filter gebruikt zoals een koolstoffilter, dat ervoor zorgt dat de lucht gereinigd naar buiten gaat.
• Bij het kopen van een afzuigkap met recirculatie moet er rekening mee gehouden worden dat de koolstoffilters regelmatig vervangen zullen moet worden. De periode waarin de koolstoffilters gebruikt kunnen worden is onder meer afhankelijk van het gebruik ervan.
• Het gebruik van deze afzuigkappen is niet alleen geschikt voor een keuken waar geen afvoer naar buiten mogelijk is, maar ook voor keukens waar in er sprake is van weinig verse luchttoevoer.
• Bij een afzuigkap kan er sprake zijn van de mogelijkheid tot recirculatie, die dus naar wens kan worden ingesteld, maar er zijn ook modellen die alleen uitgerust zijn met de functie van recirculatie. De keuze hier tussen is natuurlik afhankelijk van de mogelijkheden in de keuken.